BIOFILINEN SUUNNITTELU -TYÖPAJA
​
Oletko sote-alan tai puutarha-alan ammattilainen ja haaveilet luontoelementtien hyödyntämisestä omassa työssäsi?
Vai haluatko perehtyä aiheeseen syvemmin?
Tarjoamme sinulle, opiskelu-, tai työryhmällesi bioflisen eli luontolähtöisen suunnittelun työpajapäiviä sisustusarkkitehdin opastamana.
Biofilisesti suunnitellulla tilalla on kiistattomia hyötyjä – se näkyy sairaaloissa lyhyempinä toipumisaikoina, luovuuden ja tuottavuuden lisääntymisenä työpaikoilla, keskittymisvaikeuksien vähenemisenä kouluissa. Biofilinen suunnittelu voidaan nostaa yhdeksi osa-alueeksi varsinkin kuntoutus- ja hoivaympäristöjä suunnitellessa, mutta myös kouluissa ja toimistoissa aikaansa viettävät hyötyvät biofilisesta sisätilasta.
​​
"Suosittelen Tian ammattimaista luentoa kaikille kenellä on kiinnostusta kehittää sosiaali- ja terveysalan tilasuunnittelussa luontolähtöisyyttä – sisällä ja ulkona! Tian käytännönläheiset vinkit johdattivat näkemään pienienkin asioiden merkityksen ihmisten
hyvinvointiin."
Heidi Kotilainen, projektipäällikkö,
Kantri-Sampo -hanke
​
Biofilinen suunnittelu pohjaa biofilia-käsitteeseen. Biofilia-käsite on peräisin Yhdysvalloista, jossa sen kehitti tutkija Edward O. Wilson 1980-luvulla. Hän havaitsi kuinka kaupungistuminen on vaikuttanut ihmisen luontosuhteen katkeamiseen. Wilsonin hypoteesin mukaan ihmisellä on sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon.
​
​
Biofilisen suunnittelun avulla tuodaan luontoelementtejä eri tavoin ihmisen luomaan ympäristöön – kaupunkiin, kerrostalojen pihapiiriin, sairaalaan, kouluun, etätyöpisteeseen. Biofilisessa suunnittelussa luonto liikkuu läpi seinien ja ikkunoiden. Kasvit ja luonnonäänet sisällä ovat konkreettisia luontoelementtejä, luonnongrafiikka ja eri tuntuiset materiaalit viitteellistä.
Mitä on biofilinen suunnittelu?
Biofilia
Biofilisen suunnittelun työpaja, 3h
Luennollamme kerrotaan biofilia-käsitteestä ja sen soveltamisesta
tilasuunnittelussa, erityisesti sisätiloissa. Biofilia-käsitteen keskeinen ajatus on se, että ihmisellä on sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon. Tältä pohjalta on erilaisia tapoja ilmentää luontoa sisätiloissa.
Luento koostuu teoria- ja työpajaosuudesta, sisältäen paljon kuvallista materiaalia ja pienen budjetin vinkkejä biofilisen tilan luomiseen.
Kenelle työpaja sopii?
Luento sopii luonto- ja green care -alan toimijoille, sote-alan työntekijöille, sisustussuunnittelijoille sekä kaikille omasta ja toisten hyvinvoinnista kiinnostuneille.
​
Luennoitsija
Luennoitsijana toimii Tia Hämäläinen, joka toimii Oivallusvaarassa biofilia-asiantuntijana ja metsäkävelyttäjä. Tia on koulutukseltaan sisustusarkkitehti ja luonto-ohjaaja. Luonto-ohjaaja opintojen aikana hän tutustui biofiliseen eli luontolähtöiseen suunnitteluun. Aihealue on Suomessa vielä melko tuntematon, joten Tia on opiskellut sitä omatoimisesti, syventyen aiheeseen etsien tietoa netistä ja kirjallisuudesta.Tutustu Tiaan tarkemmin sivuillamme.
Työpajan kesto
Työpajan kesto on 3 tuntia.
Toteutamme myös räätälöidysti pidempikestoisia toteutuksia esim. oppilaitosten tarpeisiin sisältäen erilaisia käytännön harjoituksia.
Toteutuspaikka
Työpajapäivä voidaan järjestää Zoom-alustalla, Luontokeskus Haltiassa (Nuuksion kansallispuisto) tai asiakkaan toiveiden mukaisessa paikassa.
Tiedustelut
Työpajapäivään liittyvät tiedustelut tai tarjouspyynnön voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen eerika@oivallusvaara.fi tai voit soittaa Eerikalle numeroon 040-0933508. Voit myös jättää tarjouspyynnön oheisen linkin kautta.
​
Tutustu tästä Tia Hämäläisen Sininauhaliitolle koostamaan Elvyttävät kuntoutusympäristöt -julkaisuun.